Opublikowano przez & w kategorii Cholesterol, Ciekawostki, margaryna, Masło, Oleje i oliwy, Przetwory, Składniki diety, Tłuszcz.

zdrowa dieta ludzi zdrowych powinna zawierać zarówno tłuszcze zwierzęce, jak i roślinne.
Tłuszcze roślinne zwane olejami otrzymuje się z nasion i owoców roślin oleistych. Znajduje się w nich dużo witaminy E, a bardzo mało witamin A i D. Z tłuszczów roślinnych wytwarza się margaryny, wzbogacone w wit. A i D, a czasem w kwasy omega-3 oraz kwas foliowy. Dla osób, które nie mogą jeść masła, ani zwykłych margaryn produkuje się margaryny prozdrowotne.

Oliwa jest najzdrowszym tłuszczem. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom tzw. złego cholesterolu i utrzymują właściwy poziom dobrego cholesterolu.

Tłuszcze zwierzęce są wytwarzane z tkanki tłuszczowej zwierząt lub z ich mleka. Tłuszcze te zawierają mało witaminy E , natomiast są dobrym źródłem witamin A i D oraz cholesterolu. Masło prawidłowo nie może mieć mniej tłuszczu niż 82 %, nie może też zawierać tłuszczy roślinnych.

Miksy tłuszczowe są formą pośrednią pomiędzy masłem, a margaryną, służą głównie do smarowania pieczywa.

Źródło więcej informacji w książce „Jak żyć długo i zdrowo” autorstwa Michała Tombaka.

Napisz odpowedz

  • (Nie będzie opublikowane)