Opublikowano przez & w kategorii Badania, Ciekawostki, Mięso i wędliny, Parówki.

Jak wiadomo mięso wieprzowe z definicji zawiera więcej tłuszczu niż mięso drobiowe tzn. mięso wieprzowe zawiera nawet do 30% tłuszczu i 25% tkanki łącznej (ścięgien, chrząstek), a w mięsie drobiowym jest tylko do 15% tłuszczu i do 10% tkanki łącznej. Z tego powodu procentowa zawartość obu rodzajów mięsa nie jest jednoznaczna. W parówce drobiowej osobno jest wyszczególniony składnik tłuszczu, a w parówce wieprzowej tłuszcz uznany jest za mięso. Dlatego też parówka drobiowa może zawierać więcej wartościowego mięsa, czyli białka.

Dla zobrazowania poniżej podaję procentową zawartość mięsa w ” Parówce Jedynce” w dwóch wariantach: drobiowym i wieprzowym: 

Skład dla jedynek z papryką – mięso 71% (w tym mięso indycze 91%, mięso wieprzowe 9%), tłuszcz wieprzowy, woda, skóry wieprzowe, regulator kwasowości mleczan sodu, sól, papryka 1%, białko sojowe, przyprawy, przeciwutleniacz izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca azotyn sodu.

Gdybyśmy produkowali parówki jedynki z mięs wieprzowych skład byłby następujący – mięso wieprzowe 84,7%, woda, regulator kwasowości mleczan sodu, sól, papryka 1%, białko sojowe, przyprawy, przeciwutleniacz izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca azotyn sodu.

Na podstawie artykułu dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy, Źródło Strona indykpol

Napisz odpowedz

  • (Nie będzie opublikowane)